TIEDOTE 15.3.2021 Six Potin kahveissa vähiten akryyliamidia, ero muihin mykistävä Helsingin kaupunki teetti syksyllä 2020 tutkimuksen, jossa selvitettiin helsinkiläisten kahvipaahtimoiden kahvien akryyliamidipitoisuuksia. Mukana oli 10 paahtimoa, joiden kahveista tutkittiin kustakin vaaleapaahtoinen ja tummapaahtoinen laatu. 
 Akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin niiden valmistuksen yhteydessä, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita friteerataan, paistetaan uunissa tai rasvassa tai paahdetaan korkeissa lämpötiloissa (yli 120 °C). Suurien käyttömääriensä vuoksi merkittävimmät akryyliamidin lähteet suomalaisten ravitsemuksessa ovat aikuisilla kahvi, tärkkelyspitoiset laatikkoruoat sekä ruisleipä. Tutkimustulokset ovat tässä, μg/ kg: ﷯ EU komission asetuksen (2017/2158) liitteessä IV annettu vertailuarvo paahdetun kahvin akryyliamidipitoisuudelle on 400 μg/ kg. Tavoitteena on päästä vertailuarvon alle ja mitä pienempi luku on, sitä parempaa kahvi on juojalle. Six Potin loistava tulos johtuu tuotantomenetelmästä. Kaikki Six Potin kahvit tuotetaan slow roasting-menetelmällä, jossa paahtoaika on pitkä ja lämpötila verrattain alhainen. 

Slow roastingilla saavutetaan tavanomaisia kahveja sävykkäämpiä aromeja, koska hitaassa paahtamisessa eri ainesosat ehtivät kehittyä kunnolla. Kyse on eräänlaisesta kypsyttämisestä, jonka vuoksi valmistusajan täytyy olla riittävän pitkä. 

Suurtuotannossa kahvien paahtolämpötilat ovat jopa 500 °C ja paahtoajat lasketaan sekunneissa tuotannon saannon maksimoimiseksi. Six Potin luultavasti maailman pienimmässä kahvipaahtimossa lopputuotteen laatu on ykkösasia. Siksi Six Potin lyhimmänkin paahtoprofiilin kesto on 15 minuuttia ja lämpötilat ovat alle puolet isojen paahtimoiden lukemista.
 Tutkimuksen toteutti saksalainen tutkimuslaitos GBA GmbH, Hamburg, Helsingin kaupungin Ympäristöpalveluiden Elintarviketurvallisuusyksikön toimeksiannosta. 
Lisätietoja:
Hannu Mastosalo, Six Pot Oy
Puh. 0400 308 563
sixpotcoffee@gmail.comTiedustelut:

 

Six Pot Oy

sixpotcoffee@gmail.com

Puh. +358 400 308 563

Osoite:
Korppaanmäentie 26 LT 5

00300 Helsinki